Gammificació

Introdueixo un nou concepte el qual no n’ havia sentit a parlar fins fa uns mesos. És el concepte de gammificació, o de portar elements presents en els videojocs a l’escola.

 La Gammificació és  la utilització de mecàniques de joc en entorns i aplicacions no lúdiques amb la finalitat de potenciar la motivació, la concentració,  l’esforç, la fidelització i altres valors positius comuns a tots els jocs.

Els videojocs en general, estant mal vistos per la societat, i per l’escola. Es tendeix a pensar i de fet hi ha estudis que parlen sobre el tema, que els videojocs aïllen de la societat, fan a les persones dependents, les fan més agressives. Un cop a l’any més o menys, ens arriben notícies terribles, que en alguna escola de nord Amèrica hi ha hagut una sèrie d’assassinats. Sempre acaba sortint la relació de l’assassí amb els videojocs violents,  (els FPS) com el  Call of Duty, Battlefield, i el GTA 5 (joc ultraviolent) , per citar-ne els més coneguts.

Tota aquesta sèrie de videojocs violents,  últimament en auge, ha tapat tota una sèrie de videojocs de qualitat, amb grans dosis de videojoc educatiu, i  que ofereixen altes dosis d’emoció, superació combinats a tenir que pensar molt, per a superar els objectius, a pensar estratègies tals com si d’un joc d’escacs es tractés, i sempre avançar a còpia d’essaig – error, fins a trobar la clau.

Aquests jocs educatius, els qual jugava jo de petit,( i no tant petit)són: jocs d’estratègia de gestió comercial( també anomenats tycoon) ambientats a les grans civilitzacions de l’antiguitat com són Roma i Egipte.

Caesar 3

1117653956-00 2

 

Amb el Caesar 3 aprenies, com estava estructurada la ciutat romana, com estava estructurada la societat,  en ciutadans o patricis, el tribut que havies de enviar al Cèsar, el sistema productiu, les guerres, els límits de l’imperi. Actualment he jugat al Caesar 4, la continuació de la sèrie, amb gràfics actualitzats, però no és el mateix.  El Caesar 3 es pot descarregar i funciona amb un plugin per a Windows 95, que fa que funciona amb Windows XP/Vista/7/8.

Faraón

 

faraonfaraon-img809307

Faraón era la continuació de Caesar 3, de la mateixa casa, Sierra, però enfocada a la titànica construcció de monuments, aprenies les dinasties egipcies, així com que només es podia sembrar el menjar, després de la crescuda del Nil, ja que sinó la terra no era fèrtil.

Civilization

civ5_layered_art

La sèrie Civilitzation ha sabut aguantar el pas del temps i les noves modes i actualment està al mercat la versió 5. Tot i que els gràfics es renoven, l’escència de la sèrie es manté intacta des de el primer joc. Bàsicament el joc tracta de triar una de les 12 civilitzacions que hi ha disponibles, i es tracta de que tu, com a l líder de la civilització, la portis cap a la victòria final, competint amb les altres civilitzacions rivals. Tens vàries opcions de victòria, aquestes poden ser: victòria per dominació, victòria cultural, o victòria espacial.

Civ5GandKScreen2

Comences el joc a l’any  4000 a.C, amb un petit grup de pobladors, i la primera tasca que se’t encomana és la de fundar la ciutat que serà la capital de la teva civilització. Un cop fundes la ciutat, has de crear unitats, edificis, fer millores del terreny, i per altra part has d’anar investigant noves tecnologies, que et permetran construir noves unitats i edificis.

És un joc complex, profund i  adictiu, que pot ser perfecte per treballar història, per veure a grans trets, les característiques de cada època, com l’edat antiga, la medieval, el renaixement, l’epoca moderna, i la contemporània. Pot servir per reflexionar sobre ètica, sobre com ens hem de comportar amb els altres països, o si per exemple la nostra nació és mes forta i avançada tecnològicament que la nació rival, si hem d’abusar della. També es pot fer servir per reflexionar i rememorar la segona Guerra Mundial, creant una Alemanya molt forta armamentísticament, i donant la opció de no atacar a les altres potències.

Standard-Earth-map

En definitiva , és joc que fa pensar en quina serà la millor estratègia per guanyar la partida. Jo a vegades el cito com els escacs del segle XXI, ja que es juga per torns, i tens tot el temps del món per pensar en la jugada que faràs.

Avantatges de la Gammificiació:

Estimula el treball en equip

Capacitat de motivació

Aprenentatge d’ habilitats

Estimula la memorització

Millora l’autoestima

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s